Дауншифтингът е ново интересно социално движение. То е свързано с това да се откажеш да се развиваш в кариерата си, за да имаш повече свободно време за себе си. Дори и на пръв поглед да ни изглежда странно, всъщност всеки един от нас копнее точно за това. Основната му идея е, че ако намалим ненужните вещи, които си купуваме, ще намалим разходите си и съответно няма да се налага да работим чак толкова много. Тогава ще бъдем наистина свободни да правим нещата, за които винаги сме мечтали. Тоест мотото на дауншифтинга е „Избери повече да „бъдеш“, отколкото да “ имаш“.

Embracing Beauteousness

Това социално движение не е свързано с някаква институция или асоциация, а с личен избор. Дауншифнингът се състои в това да се научиш да харчиш по-малко пари за безсмислени придобивки, като съответно така да намалиш разходите си и потребността да печелиш повече. Когато можеш да си позволиш да работиш по-малко, ще имаш повече време за себе си, за близките си и за всички неща, които си мечтал да направиш – за книгите, които си искал да прочетеш, за хобитата, с които си искал да се занимаваш, за спортовете, които си желал да тренираш.

Дауншифтингът възниква като реакция към обществото, което се опитва да ни втълпи, че истински успелите хора са тези, които печелят много, возят се в хубави коли, имат скъпи вещи, живеят в модерно декорирани домове. С течение на времето нашето общество издигна в култ социалния статус и кариерата. Заради това ние започнахме да поставяме на преден план колко печелим и какъв пост заемаме. Това за някои хора стана по-важно дори от здравето и личното им щастие.
Не е ли безсмислено да имаш дом с най-модерните мебели, с безбожно скъпи картини и най-новата техника, когато се прибираш в него само за по няколко часа да поспиш?

Не е ли тъжно да виждаш децата си, чак когато са заспали и за да заглушиш гузната си съвест, да им купуваш все нови и нови играчки? Не е ли глупаво да имаш достатъчно пари да можеш да си позволиш почивка на екзотично място, но да нямаш време за това?
Всъщност дауншифтинга се състои в това да се откажеш да се развиваш в кариерата си, само за да имаш повече свободно време; лично да поискаш да те понижат в по-ниска длъжност, само защото смяташ, че е безсмислено да поемаш чак толкова отговорности; или да направиш преход от високоплатена, но напрегната работа, към по-спокойна, но не толкова доходна.

Движението е против непрекъснатия стремеж на хората да печелят все повече и повече, да жертват личното си време, здравето и съня си само, за да се издигат в службата, да градят кариера и да гонят огромни заплати. Според последователите му всеки от нас може да намали разходите си, като се лиши от някои неща, които всъщност не са му чак толкова нужни и така ще има достатъчно време за истинските ценности в живота като семейството, децата и приятелите. Още Епикур е казал: „Удоволствията са елемент от щастието на човека, ако са природосъобразени и биологично абсолютно необходими.“
В консуматорското общество, посвещаваме все по-голяма част от времето си на това да печелим все повече пари, за да задоволяваме материалните си нужди. Те обаче непрекъснато се увеличават, защото индустрията измисля все повече и повече неща, без които просто „не можем да живеем“. Заслужава ли си да работим всяка вечер до десет часа и да се прибираме капнали, без да имаме време за каквото и да било и то само за да дадем после спечелените пари за таксита, храна за офиса и няколко излишни джаджи.

Да опростим живота си

Според последователите на дауншифтинга, ако опростим живота си максимално, ще подобрим съществуването си. На пръв поглед това звучи странно за нашето консуматорско общество, в което непрекъснато ни се втълпява, че имаме нужда от това или онова, за да сме щастливи.
Много родители се решават на дауншифтинга, за да могат да имат повече време за децата си. И това е правилно, защото работа винаги ще има, а детето ви само веднъж ще проговори за първи път или ще проходи за първи път. Вече и пораснали, децата се нуждаят от вашето присъствие, а не просто да им купувате подаръци. Всъщност много родители си мислят, че да осигуриш добро детство означава да купуваш на сина си множество играчки, модерни дрехи и какво ли още не. А едно дете ще е много по-щастливо с вашето внимание, отколко ако е само със стотици играчки.

За ползата от дауншифтинга

На първо място е рязкото намаляване на стреса. Когато човек не работи до посред нощ, когато си почива през уикенда и има време за приятни занимания, той се чувства много по-малко изложен на стрес. Това веднага се отразява положително върху здравословното му състояние. Когато не сме под напрежение, намаляваме консумацията на алкохол и цигари, което също има само положителен ефект. Работейки по-малко, ни остава време за спорт и разходки, което отново е добре за организма ни.
Понякога хората намаляват темпото на работа, чак когато животът ги притисне чрез тежко заболяване или сериозен проблем. Истината е, че не бива да чакаме това да се случва, а малко по малко да се научим да живеем пълноценно. Важното е всеки от нас да разбере, че дори и да не става върл последовател на движението, е добре всеки ден да намира време за себе си и за тези, които обича. В противен случай животът ни си минава, без да го усетим и да му се насладим.

статията е публикувана в списание „Всичко за жената“ през март 2008 г.

Advertisements