4898492374_f061e17b42_o

Коя е първата ви асоциация, когато чуете Франция? – Дали е Айфеловата кула? Дори и да сте искали да дадете по-оригинален отговорен, не се притеснявайте. Повечето от нас реагират по същия начин. Учудващото не е в това, че една метална кула може да се превърне в неопровержим символ на могъща страна. Учудващото е, че същата тази страна разполага с богато украсени замъци, с катедрали, строени в продължение на стотици години, с музеи, съхраняващи ценни произведения на изкуството. А Айфеловата кула е издигната само за две години без за нея да се използва какъвто и да е благороден метал и е трябвало да бъде разрушена след Световното изложение през 1889 г. Тя успява да изненада всички и напук на тогавашната интелигенция, начело с Мопасан, който я нарича “кльощава желязна пирамида със силует на заводски комин”, не само не е съборена, но и измества като символ на Франция дори “Лувъра”, “Версай” или “Нотр-Дам”. Не ви разказвам историята на Айфеловата кула, за да си я преговорите, а за да онагледя какво значи френски феномен. Когато към най-обикновената купчина желязо, каквато тази кула е била в очите на мнозина, се прибави френската магия, тя се превръща в притегателно място за мнозина. Сякаш не е от желязо, а от магнит.

Френският магнит

Стигаме до въпроса “Каква е тайната, в какво се състои магията, какво зарежда притегателната сила на Франция?”.

Вместо отговор, стигаме до нови въпроси. От какво тесто точно се приготвят френските кроасани, така че да имат божествен вкус, а в същото време французойките да си остават слаби? Какви са тайните на френския стил, чрез който всяка жена се превръща в дама? Какъв еликсир се поставя във френското вино, за да ни опиянява до такава степен, че да се чувстваме живи като никога до сега? Какъв е този ген, който носят френските мъже, че всичките до един са невероятно привлекателни? Каква е скритата съставка на френските парфюми, че когато ги носим, ставаме в пъти по-женствени? Каква е великата френска мистерия, древна магия и екзотична субстензия? За мен отговорът е само един.

Тайната е в… езика

Във френския се крие цялата тази енигма. Той е сякаш древен език, използван в магически ритуали. Като че ли всичко, което е написано, изговорено, създадено на него, се обгръща с непредвидима и неповторима магнетичност.

Френският език е като живота. За да го усвоиш перфектно са ти нужни десетки години и накрая пак се оказва, че има какво още да натрупаш –  точно както в реалността се учиш, докато си жив.

Той е звучен и се лее като щастливите мигове, като слънчевите дни, като моментите, които ни вдъхновяват. Но всяко едно граматично правило на френски има поне по десет изключения, точно както в реалността се обграждаме с правила и ред, за да си вдъхнем сигурност, че сами контролираме съдбата си… но тя успява да ни изненада поне по десет неочаквани начина.

Този език е толкова богат, колкото богат на възможности е пътят пред новия живот. Но също така е и труден, изпълнен с мъчни за запомняне времена, прекалено завъртяни за изписване думи и сложно произношение. Всекидневието също не е лесно – то е смущаващо и объркващо, изискващо от нас цялата ни концентрация и сили.

Но както и в реалността, усилията си струват и френският език винаги ни се отплаща подобаващо. Винаги ни възнаграждава, вдъхновява и ни носи удовлетвореност. Защото дори и да не знаеш всички правила за съгласуване и да не можеш да спрягаш глаголите в подчинително наклонение, пак може невинно да флиртуваш с красив французин. Така е във всекидневието – не винаги можем да сме обучени и подготвени за ситуациите, в които ще попаднем, но това не означава, че не може да им се наслаждаваме.

Като за възрастни

Освен това не бива да забравяме, че френският език е много повече от Франция. Той е един от най-могъщите съвременни езици. И понеже самият Екзюпери го е казал – “Възрастните обичат цифрите”, ще ви го докажа в цифри. Френският е официален още в 28 страни освен Франция, сред които са Белгия, Швейцария, Канада, Мадагаскар, Нова Каледония, Вануату, Бенин, Буркина Фасо, ЧАД, Конго, Джибути, Мали, Руанда, Сенегал… Майчин е на над 100 милиона души и се говори от още 290 милиона. Това го прави шестият най-използван език в света. Освен това той е един от шесте официални езика на Европейския съюз, както и вторият административен език на ООН.

Но стига сме говорили с цифри, защото напълно ще отегчим Малкия принц. Стига сме търсили отговори и тайни. Красотата на някои мистерии никога не бива да бъде разкривана. За всеки един от нас въпросът “защо всичко френско е хубаво” има различен отговор. Но всъщност няма никакво значение защо, стига да сме единодушни, че всичко френско наистина е прекрасно… и архитектурата, и музиката, и литературата, и модата, и кухнята, и козметиката, и виното… а да не говорим за френската любов.

Advertisements